Milyen ékszer alapanyagok közül válogathatsz manapság?

ekszer alapanyagok
Ékszer alapanyagok

Az ékszer alapanyag legalább annyira döntő a választás során, mint az, hogy milyen stílust képvisel a kiszemelt darab. Egy jól megválasztott kiegészítővel nemcsak a megjelenésedet varázsolhatod vonzóvá, hanem a személyiséged kifejezésére is alkalmas az. Az ékszerek története régmúlt időkre nyúlik vissza. Míg sokáig csak a felső társadalmi osztályok sajátjának számított a viselése, addig napjainkban mindenki megtalálhatja azt a típust és árkategóriát, ami megfelelőnek bizonyul. 

Ékszer alapanyag: az ezüsttől az aranyig

Az ékszerkészítésben már csak az áránál fogva is gyakran alkalmazott alapanyag az ezüst. Mivel a nyers ezüst túl puha a megmunkáláshoz, ezért más anyagokkal szokták ötvözni, a tökéletes végeredmény érdekében. Mint ékszer alapanyag, rendszerint a 925 ezüst tökéletesen alkalmas. Ilyenkor arról van szó, hogy a 92,5 % ezüst mellé 7,5% réz társul, ami tovább erősíti az ezüst előnyös tulajdonságait. A fém felületére került ródium a feketedés folyamatát lassítja, ami egyébként az oxidációnál fogva teljesen természetes. Ezüst tisztítására alkalmas kendővel, folyadékkal, de akár házi módszerekkel is újszerű állapotba hozhatod, az egy idő után befeketedett ezüst ékszereidet. 

Az arany az ókor óta ismert nemesfém, amit sokáig fizetőeszközként is használtak. Az ékszerkészítésben betöltött szerepe azonban minden korábbinál jelentősebb manapság. Nem korrodálódik és időtálló minőséget képvisel. Esetében ezüst vagy rész hozzáadásával lehetséges a karátos ötvözetek létrehozása. Palládiummal és platinával is remekül társítható. A nemesfémek királyának nevezett ékszer alapanyag rendkívül keresett és ajándékozás kapcsán is gyakran esik rá a választás. 

Gyémánt ékszerek arannyal és ezüsttel társítva

Amikor gyémánt ékszerekről beszélünk, például eljegyzési gyűrűről, akkor a gyémánt „csupán” a kő, amit például ezüst vagy arany keretez. Az ékszerekbe került köveket azok csiszolása szerint nevezzük meg. A briliánsok ára a méret alapján növekszik, így a 4 mm átmérőjű briliáns akár több százezerbe is kerülhet. Ennél jóval olcsóbb az ásvány ékszer alapanyag, ami különlegességénél, változatos színeinél és elérhető áránál fogva, nagy népszerűségnek örvend a kiegészítők szerelmeseinek körében.

asvany alapanyag
Ásvány alapanyag

Ásvány karkötő alapanyag: mit várhatsz tőle? 

Az ékszer alapanyagok között előkelő helyet foglalnak el az ásványok, amelyekből akár saját magad is mutatós kiegészítőket készíthetsz. Számos olyan webáruházzal találkozhatsz a világhálón, amelyek ásvány gyöngyöket, a kiegészítők készítéshez alkalmas mindenféle ékszer alapanyagot kínálnak. Mindegy, hogy saját részre szerzed be ezeket, vagy vállalkozást építesz a kézműves ékszerek készítésére, az ásványok gazdag választékkal állnak rendelkezésre. Nemcsak színükben különböznek, hanem egyes nézetek szerint, az egészségre és általános közérzetre gyakorolt hatásuknál fogva is. 

Néhány évtizeddel ezelőtt még korántsem volt a maihoz hasonló mértékben elterjedve az ásványékszerek használata. A mai kor vásárlója azonban nemcsak a színes kövek szépségét látja, hanem gyakran érdeklődik az iránt is, hogy egy-egy kő milyen hatással van a lélekre és a testre. Persze hiba lenne csak egy-egy kő viselésétől várni a mindennapok problémáira a megoldást, mint ahogyan a betegségek sem gyógyulnak meg az ásvány ékszerektől. Az ezoterikus gondolkodásmód mégis azon az állásponton van, hogy a számodra megfelelő ásványékszer hozzájárulhat a jobb közérzethez, ehhez pedig kétség sem férhet. 

A kristálygyógyászat energetikai és egyúttal lelki alapon működik. Talán a leginkább elfogadott álláspont az, hogy a kő egyfajta energiát sugároz, aminek hatására az egyén olyan felismerésekre jut, amelyek tettekhez vezetik és így az életminőség javításához. Legyen szó a jobb kommunikációról, a szerelem bevonzásáról vagy az elengedés megkönnyítéséről, a lelki folyamatok legalább olyan fontos szerepet játszanak a változásban, mint egy-egy kő rezgése, energiája. A hegyikristály például mesterkristályként van számon tartva és alkalmas a testi-lelki egyensúly megteremtésének elindítására. A rózsakvarc a szerelem és az érzelmi élet irányításában tölt be szerepet, míg a népszerű lila ametiszt a spiritualitás, a barátság és a szellemi teljesítmény segítője. 

Ékszerkészítés, a kreativitás kifejezése 

Az ásvány ékszerek készítése, vagy például a nemesfémek megmunkálása iránt egyre többen érdeklődnek. Az efféle elfoglaltságok, sőt, hivatásként végzett tevékenységek kiválóan alkalmasak arra, hogy kifejezésre juttasd a benned rejlő kreativitást. Egyéni elképzeléseid ékszer formájában történő visszaadása talán a legszebb alkotói folyamat. A nyaklánc, az ásvány karkötő és más ékszer alapanyag kiválasztásakor pedig a saját ízlésedet éppen úgy fókuszba helyezheted, mint azt, hogy mit lehet kihozni a választott nyersanyagból.

Akár hobbi szinten is foglalkozhatsz ékszerkészítéssel, hiszen a világhálón elérhető rengeteg hasznos ismeretnek köszönhetően, mesteri szintre emelheted az elfoglaltságot. A kreativitás ilyen megélésével közelebb kerülhetsz az önmegvalósításhoz.

© 2024 Ékszeres . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.