v

A cseh üveggyöngyök története

A régészeti feltárások szerint az emberek már az ókorban is készítettek üvegből különböző tárgyakat, eszközöket, majd a speciális módszerek, technikák töretlen fejlődésének eredményeképpen a középkorban üzemi körülmények között is gyártottak üvegtermékeket. Ez volt az első állomás ahhoz, hogy végül létrejöhessenek a modern ékszerkészítés páratlan alapanyagai, a cseh üveggyöngyök.

A csehországi Jablonecben 1548-ban alapították az első üvegkészítő műhelyt, ami megalapozta a helyi üvegipar kialakulását, fejlődését. A hagyományok szerint a Fiser tervérek voltak az elsők, akik rájöttek az olvasztott üveg keverésének titkára, ami lehetővé tette, hogy az üveget a ruhaipar és az ékszerkészítés területén is fel tudják használni.

A cseh üveggyöngyök szinte azonnal nagy népszerűségre tettek szert, ami a későbbi évek során tovább fokozódott. Eleinte csak a régióban kerültek értékesítésre a szebbnél szebb ékszerek, majd pedig külföldi piacokra is exportálták a helyben készített portékákat. 1898-ban már közel 136 kereskedőházat létesítettek Jablonecben, melyek szinte mindegyike szállított külföldre cseh üveggyöngyökkel díszített ékszereket.

Az üvegékszerek kereskedelme egészen a második világháborúig virágzott, majd a háborús pusztításokat követően szép lassan ismét fellendült. 1952-ben megalakult a Jablonex exportáló kereskedőhálózat, melynek köszönhetően az ott készített divatékszerek világhírűvé, a kiváló minőségű cseh üveggyöngyök pedig az ékszerkészítés nélkülözhetetlen alapanyagivá váltak.

© 2024 Ékszeres . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.